Какво трябва да знаем, когато ползваме хотел

Сезонът на летни почивки наближава, а с него изниква цял списък, на който всеки търси отговорите. Вземайки под внимание факта, че все повече стават хотели и ресторанти по българското Черноморие, а никак не са малко и предложенията за екскурзии, почивка и релакс в съседните ни държави, то добра идея е всички сам да подготви важните отговори, които ще са му нужни.

На всякъде ли условията са чудесни, а възможностите за забавления и отдих безкрайни?!

Истината е, че не е така, а в този ред на мисли не бива да се игнорира и факта, че никой не е застрашен от неловка ситуация. Добре е да следваме някои правила преди, по време на престоя и при напускане на хотела.

Запазване на места в хотел – предварителната резервация е задължителна. Преди да позвъните в избрания хотел, може да си подготвите данни за капацитет на стая с легла и екстри; дати за пристигане и заминаване. Важно е и цената на престоя в хотела да е уточнена предварително. Някои хотели процедират с авансови плащания, които се превеждат по банков път или по електронен път. За плащанията с кредитна карта е нужен номерът й.

Настаняване в хотел – на рецепцията по време на пристигането се попълва формуляр за настаняване в хотела. В него се посочват актуални лични данни. На информацията може да проучите и въпроса с политиката на хотела и нещата, които ви засягат. Така например, ако носите ценности и желаете мини сейф в стаята, която наемате и др. Проучете и какви услуги и екстри са включени в цената на хотелската ви стая. При наличие на нередности в наетата стая, апартамент или студио, веднага информирайте администратора.

При престоя – в зависимост от броя на звездите на хотела се определя и категорията му. От нея съответно зависят и екстрите, които са безплатни. За тях е добре да се информирате предварително, както и какво помества пакета/ваучера ви за престоя.

При освобождаване на хотел – стаите във всички хотели се освобождават до обяд или 12:00 ч. Най-добре е сметките да бъдат уредени по-рано, с цел коректни и точно отношение между двете страни.